Bilinen en sert yağış türü olan dolu, yaygın görülen bir hava olayıdır. Bu nedenle özellikle çiftlikte, tarlada ya da açık alanlarda zarar görebilecek ürün ya da mahsullerin bulunduğu yerlerin doludan korunması için bazı önlemler alınması şarttır. Uygulanabilecek en etkili koruma yöntemi ise dolu filesidir. Peki, dolu filesi en genel tanımıyla nedir ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar:


Dolu Filesi Nedir?

Havadaki nem kütlelerinin aniden soğuyarak buz tanelerine dönüşüp, güçlü bir biçimde yağmasına dolu denilmektedir. Dolu filesi ise özellikle ürün ve mamulleri ani bastıran bu buz tanelerinden korumak için kullanılan bir önlem filesidir.


Dolu koruma fileleri, kısa süreli yağan ama oldukça etkili olan dolunun verebileceği zararları engeller ve maksimum düzeyde koruma sağlar. Üstelik bu file sistemi ürün ya da mahsulleri yalnızca dolu yağışından değil, aynı zamanda şiddetli yağan yağmurdan, rüzgardan ve güneşin zararlı ışınlarından da korumaktadır.


Otomobil firmalarının da çok sık kullandığı bu file türü, araçların doludan, şiddetli sağnaktan ya da güneşten etkilenerek zarar görmesini engellemektedir.


Dolu Koruma Filesi Özellikleri Nelerdir?

Dolu koruma filesinin özelliklerini şu şekilde listeleyebiliriz;


Dolu tülü olarak da bilinen bu file sistemi, UV katkılı olduğu için oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir ve uzun yıllar kullanılabilir. Aynı zamanda ekonomik olması nedeniyle de sıkça tercih edilir.

Tarım alanlarında mahsullerin zarar görmemesi için maksimum düzeyde koruma sağlar.

Özellikle meyve bahçelerinde, seralarda, bitkilerin korunmasında, otoparklarda ya da bazı fabrikalarda tercih edilir. Sadece dolu filesi olarak değil, yukarıda da bahsettiğimiz gibi aynı zamanda şiddetli sağanak yağışları önlemek, ürünleri rüzgardan korumak ve gölgeleme sağlamak amacıyla da kullanılır.

Sera filesi olarak oldukça etkili bir kullanım sağlar. Koruyucu etkisinin yanı sıra iklimlendirmeye de imkan tanır.

Delikli yapısı hava sirkülasyonu sağladığı için tarım alanlarında ürünlerin her zaman mevsimine uygun şekilde taze kalmasına yardımcı olur.

Güneşin zararlı etkisini en aza indirir  ve koruma sağlar.

Tarım alanlarına zarar verebilecek kuş türlerini ya da zararlı böcekleri korunması gereken alanlardan uzak tutar.

Binalarda kullanıldığında camların ve çatıların dolu nedeniyle zarar görmesini engeller.

Meyve ya da ürün toplama filesi olarak kullanılabilir.