Herhangi bir alanda güneşin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmanın en kolay yolu gölgeleme filesi kullanılmasıdır. File çeşitlerinin temel kullanım amaçlarına bakacak olursak;


Belirli alanlara güneş ışınlarının ulaşmasını önlemek,

Alanların güneş ışınlarının etkisiyle ısınmasını engellemektir.

Ancak görüntüyü kesmek, rüzgarı engellemek gibi farklı amaçlar söz konusu olduğunda devreye gölgeleme fileleri girebiliyor. 


Dayanıklı malzemelerle üretilerek yüksek mukavemet özelliği sergileyen fileler, son derece kolay bir şekilde kurulabiliyor. Az malzeme ile yüksek koruma elde etmek isteyenler için en ideal seçenek gölgeleme fileleridir. Gölgeleme oranı % 40, % 55, % 75 ve % 95 olan farklı seçenekler de bulunuyor. Bununla birlikte file modelleri, standart şeritli ve kuşgözlü, premium şeritli ve kuşgözlü ya da kenarlıksız olarak da hazırlanabiliyor. 


Çalışma sahalarında oldukça yoğun bir şekilde kullanılan güneş filesi modelleri tarım alanlarında da önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Bahçe, teras ya da balkon gibi alanlarda da eşit olarak gölgelendirilmiş, konforlu bir ortam elde etmek istendiğinde en ekonomik seçeneklerden biri gölgeleme filesi çeşitleri oluyor. 


Gölgeleme Filesi Ne İşe Yarar?

Güneş, gerek sağlığa zarar veren UV ışınları, gerekse ortamda yarattığı ısı nedeniyle çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Yaz mevsiminde güneşin olumsuz etkilerinin çok daha yoğun bir şekilde hissedildiğini de belirtmek gerekir. Elbette bu etkiyi ortadan kaldırmak mümkün! İster geçici istenirse de daimi olarak gölge yaratmak için sera filesi kullanılıyor. Gölgelendirilmiş ortamlara ise hayatın pek çok alanında ihtiyaç duyuluyor.


Öncelikle uzun süre zaman geçirilen sosyal alanlarda gölge ve serin bir ortam elde etmek istendiğinde bahçe gölgelik çeşitleri kullanılabiliyor. Güneşin zararlı ışınlarına cildin maruz kalmasını önlemenin en konforlu yollarından biri filelerdir. Günümüzde pek çok alanda ortam ısısını düşürmek için file modelleri kullanılıyor. Bu sayede daha konforlu bir ortam elde edilmesi gayet kolay oluyor. 


Bilindiği gibi tarım sektöründe de yetiştirilen bitkilerin kontrollü bir şekilde güneşe maruz kalması gerekir. Bu kontrolün ekonomik bir şekilde sağlanması noktasında devreye yine gölgelendirme fileleri girebiliyor. Güneş ışınlarının tarla ya da bahçelere eşit şekilde dağılmasını sağlamak, bitki ya da ağaçları aşırı ısıdan korumak, rüzgarı önleyerek bitkilerin zarar görmesini engellemek gibi önemli ihtiyaçların sadece tek bir ürün modeli ile karşılanması mümkündür. Çiftçiler, bu önemli ihtiyaçlarını çok uzun zamandır gölgelendirme fileleriyle karşılıyor ve bu sayede daha iyi hasatlar elde edebiliyorlar. 


Güneş ışınlarının yanı sıra açık alanları kuşlardan yahut zararlı böceklerden koruma görevini de bu ürünler üstlenebiliyor. Hatta böylece tarım ya da hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü alanlara yabani hayvanların girmesini önlemek de mümkündür. Herhangi bir alanda yığılı şekilde olan malzemelerin ya da ürünlerin ortama dağılmasını önlemek gibi ihtiyaçlar söz konusu olduğunda da gölge filesi kullanılabiliyor. Özellikle tarım faaliyetlerinde, hasat edilen meyve ve sebzelerin nakliye aracına yüklenmesine kadar geçen zamanda güneşe maruz kalmasını engellemenin kolay yolu filelerdir.


Nerelerde Kullanılır?

Jüt gölgelik olarak da bilinen gölgeleme filelerinin;


Güneş ışınlarından kaynaklanan sıcaklığı düşürmek,

Gölge bir alan elde etmek,

Güneşin zararlı ışınlarının ortama daha az ulaşmasını sağlamak

Rüzgarın kesilmesini sağlamak,

Kar ya da dolunun bir alana ulaşmasını engellemek

gibi amaçların olduğu her alanda kullanılabilir. Gölgelendirme filelerinin kullanım alanlarına dair bir sınırlama olmadığının altını çizmeliyiz. İhtiyaç duyuyorsak bu ürünleri uzun ömürlü olarak kolaylıkla kullanabiliriz.


En yaygın kullanım alanları arasında seralar, bahçeler ve tarım alanları geliyor. Bu alanlarda çit örtüsü görevini üstlenen fileler çocuk oyun alanlarında, parklarda da kullanılıyor. Hayvan barınaklarında hayvanlara daha konforlu bir ortam sunmak ve aşırı ısınmayı engellemek için kullanılıyor. Depo alanlarında güneş ışınlarını kesmek için fileler tercih ediliyor. Balkon ve teraslar ise bu ürünlerin en sık kullanıldığı yaşam alanlarıdır. Elbette restoran, kafe, çay bahçesi gibi işletmeler de müşterilerine serin ve gölge bir alan sunmak için bu ürünlerden yardım alıyor. 


Son yıllarda açık havuz ve güneşlenme alanları, konser alanları, spor alanları gibi ortamlarda da gölgelendirme filelerini daha sık görmeye başladık. Bu alanların dışarıdan görünmesini engellemek yani görüntüyü kesmek gibi görevler de üstlenebiliyor. İnşaat alanlarında ise hafriyat görüntüsünü önlemek, gölge bir çalışma alanı yaratmak amacıyla tercih ediliyor.


Özellikleri Nelerdir?

Kaliteli malzemelerden üretilen ve ihtiyaç duyulan ölçülerde hazırlanabilen bahçe örtüsü gözenekli bir yapıya sahiptir. Böylece kullanıldıkları ortamda hava sirkülasyonunu önlemezken, ortamdaki oksijen miktarının azalması gibi problemlerin yaşanmasının önüne geçilebiliyor. Genel olarak bakıldığında sera tülü olarak da tercih edilebilen file çeşitlerinin özelliklerini kısa bir liste halinde sıralayabiliriz. 


Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sunar.

Güneş ışığının ısı etkisini azaltır ve sıcaklık seviyesinin yükselmesini önler. 

Rüzgarın hızını keser ve olumsuz etkilerini azaltır. 

Açık alanlardaki kötü görüntüyü gizler ve ortamın kötü görüntüden etkilenmesini engeller.

İki farklı alanı birbirinden ayırır ve alanların sınırlarının netleştirilmesini sağlar.

Bahçe, havuz gibi alanların dışarıdan görünmesini önler ve ortamdaki mahremiyet beklentisini karşılar. 

Zirai alanlarda ürünlerin başta güneş olmak üzere her türlü dış faktörden zarar görmesini engeller. 

İstendiğinde farklı bir alana taşınabilir ve yeniden kullanılabilir. 

Kullanım sonrasında kaldırılması ve yeniden ihtiyaç duyulana kadar muhafaza edilmesi gayet kolaydır. 

Otopark ve benzeri alanlarda sınır hatlarını belirleyerek estetik bir görünüm sunar. 

Solmaya, yıpranmaya karşı dirençli olduğundan uzun kullanım ömrü beklentisini karşılar. 

Açık alanların dışarıdan görünmesini önlemenin en estetik ve en ekonomik yoludur.


Gölgelik File Çeşitleri Nelerdir?

İki farklı seçenek halinde kullanıma sunulan gölge tülü çeşitleri düz ya da baskılı olarak hazırlanabiliyor. 


Düz Gölgeleme Filesi

Kısaca HDPE olarak adlandırılan düz gölgeleme fileleri, ortamda sade ve estetik bir görünüm sağlıyor. Bu ürün koleksiyonu içerisinde mavi, gri, bej, açık ya da koyu yeşil gölgelik çeşitleri incelenebilir. 


Baskılı Gölgeleme Filesi

Dijital baskı teknikleri kullanılarak hazırlanan bu ürünler düz gölgeleme filelerinin sahip olduğu özelliklerin tamamını barındırır. Farklı olarak üzerine logo, yazı ya da görsel baskısı yapılabilir. Dolayısıyla reklam amaçlı olarak da kullanıma uygundur.


Gölgelik File Fiyatları

Son derece makul rakamlardan oluşan güneş önleyici file fiyatları, çeşitli unsurlara bağlı olarak değişebiliyor. Fiyatlar metrekare cinsinden hesaplanıyor ve ürün çeşitine göre bütçe de değişkenlik gösteriyor. Fiyatı etkileyen faktörleri sıralayacak olursak;


Filelerin gölgeleme oranları,

Güçlendirilmiş kenar olması,

Premium güçlendirilmiş kenar özelliğinin olması,

Baskılı ya da baskısız olması,

Kaç metrekare ürün talep edildiğidir.

En kaliteli malzemeler ve son teknoloji baskı makineleri kullanılarak hazırlanan file çeşitlerini uygun fiyatla satın almak için doğru adrestesiniz.