Seracılık faaliyetleri ülkemizde oldukça yaygındır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında karşılaşılan yüksek sıcaklık ve gölge ihtiyacı seracılıkta file kullanımını önemli hale getirmiştir. Sera ürünlerinin kalitesini yüksek tutmak ve ürünlerin zarar görmesini engellemek için tercih edilen sera filesi hakkında biraz daha detaylı bilgi edinelim ve sera filesi alırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğuna birlikte göz atalım.
Sera Filesi Nedir?
Sera filesi, bitkiler ve ürünler için ideal gelişme ortamını oluşturan, istenmeyen veya olumsuz etki yaratabilecek güneş ışınlarını engelleyen, seralarda optimum iklimlendirmeyi sağlayarak kaliteli ürün ve mahsullerin yetişmesine olanak tanıyan bir gölgeleme filesi çeşididir.
Sera Filesi Kullanım Amaçları Nelerdir?
“Sera filesi nedir?” başlığı altında da belirttiğimiz üzere sera filesinin en önemli kullanım amacı, seralarda yetiştirilen ürün ve mahsullerin yüksek kalite standartlarına uygun şekilde olgunlaşmasına olanak tanıyan bir ortam yaratmaktır.
Bunu yaparken güneş ışınlarının zararlı etkileri nötralize edilir, ürünlere zarar verebilecek yüksek sıcaklık oranı düşürülür, kuşların ya da diğer canlı türlerinin ürünlere yaklaşması engellenir ve optimum iklimlendirme sayesinde istenilen kalitede ürünler yetiştirilir.
Ayrıca sera tülü ürün toplama örtüsü olarak da kullanılabilmektedir. Bu bağlamda özellikle zeytin filesi, fındık filesi ve hasat filesi olarak meyve toplanmasında ve kurutulmasında sıklıkla tercih edilir.
Sera Filesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sera üretiminin başarılı olması ve istenilen kalitede ürün elde edilebilmesi için tercih edilecek sera tülünün özelliklerine ayrıca dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz. İşte bu nedenle sera filesi seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı etkenleri sizin için aşağıda listeledik:
File seçilirken sera alanının özellikleri (Yetiştirilecek ürünün türü, yetiştirme özellikleri, seranın konumu, büyüklüğü, ne kadar güneş aldığı, dış etkenlere ne kadar maruz kaldığı, sıcaklık ortalaması vb.) göz önünde bulundurulmalı ve bu alana uygun olan file tipi seçilmelidir.
Serada yetiştirilecek ürün ya da ürünlerin özellikleri gölgeleme filesinin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, serada domates yetiştireceğinizi varsayalım. Bu durumda seçeceğiniz filenin domates üretimini destekleyici özelliklere sahip olması gerekmektedir. Domatesin türüne göre gölgeleme sıklığı yüzde 40 ya da yüzde 55 olan file sistemlerinden birini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ideal ortamı sağlayabilmek için sera tülünü belli bir yüksekliğe sabitlemeniz gerektiğini de bilmelisiniz.
Hava sirkülasyonunun kaliteli şekilde sağlanması yetiştirilecek ürünlerin sağlığı ve kalitesi açısından önemlidir. Bu nedenle gölgeleme sağlarken, ürünlerin maksimum düzeyde hava almasını da sağlayacak sera filesi tercih edilmesi gerekmektedir.
Ürün özelliklerine göre iklim kontrolünün kolay olduğu, yüksekliği en az 4 metre olan sera tipini tercih edebilirsiniz.
Yetiştirilecek ürünün güneş ve ışık isteğine göre file sistemi tercih edilmelidir. Eğer ışık görmeden yetişmesi gereken bir ürününüz varsa, güneş ışınlarını ve ışığı neredeyse tamamen nötralize edebilen yüzde 95’lik file sistemlerini tercih edebilirsiniz.
Serada kullanılacak file modelinin yeterli su taşıma kapasitesine sahip olması da dikkat edilmesi gereken diğer hususlar arasındadır.
Yorum Yap